AJOC Nieuws Disco Doofheid: Wat is het en wanneer is het een probleem?

Disco Doofheid: Wat is het en wanneer is het een probleem?

discodoof

Disco-doofheid is een tijdelijke, maar zeer reële aandoening die mensen van alle leeftijden kan treffen. Het is geen ziekte of aandoening, het is gewoon iets dat gebeurt als je te veel plezier hebt in de disco. Disco-doofheid komt voor omdat discomuziek meestal wordt gespeeld met 120 beats per minuut (BPM), wat harder is dan de meeste andere muzieksoorten en intenser is voor je oren. Disco-doofheid kan ook optreden als je lange tijd naar harde geluiden luistert zonder je oren voldoende rust te gunnen tussen twee blootstellingen in

De symptomen van disco-doofheid zijn gehoorverlies, oorsuizen, suizen in de oren, moeite met het horen van spraakgeluiden en verhoogde gevoeligheid voor geluid. Als u een van deze symptomen ervaart.

Na een avondje dansen zijn mensen vaak verbaasd te horen dat hun gehoor beschadigd is. Ook al lijkt het in eerste instantie niet ernstig en kan de volgende dag enige verbetering in dB-niveaus brengen, is er nog steeds een algehele achteruitgang in de loop van de tijd die doorgaat zelfs nadat Disco Doofheid is genezen. Soms permanent, dus hoe weet je wanneer iets te laat is?

Hoe hard draaien discotheken eigenlijk muziek?

Tijdelijk gehoorverlies treedt op wanneer het menselijk oor gedurende twintig minuten wordt blootgesteld aan een geluidsniveau van ongeveer 115 dB. Het audiogram zal een duidelijke dip vertonen, die zich na ongeveer vier dagen langzaam herstelt; helaas zijn sommige mensen kwetsbaarder dan anderen en herstelt dit type zich niet altijd vanzelf. Bij hen is er meestal ook blijvende schade of constant suizen in de oren .

In een discotheek wordt muziek gespeeld met zo’n hoog volume dat dit gehoorschade kan veroorzaken. Langdurige blootstelling aan geluiden van meer dan 80 dB beschadigt de trilhaartjes van het slakkenhuis en die zijn nodig voor het transport van het geluid in je oor. Wanneer u weer discotheken bezoekt nadat 4 of 5 dagen zijn verstreken sinds u voor het laatst een discotheek hebt bezocht, neemt het risico op blijvende schade aanzienlijk toe!

Het is een trieste realiteit dat na jaren van gebruik je gehoor steeds slechter wordt. We zijn allemaal zo gewend om met onze ogen dicht te luisteren om de meldingen op telefoons of auto’s die hun nadering aankondigen niet te horen; maar dit kan niet eeuwig duren!

Het geluid van spraak kan in een rumoerige omgeving veel moeilijker te verstaan zijn. U kunt een deel van of alle gesprekken missen als er te veel achtergrondlawaai is, maar gehoorverlies is pas merkbaar als het een probleem wordt! De hogere tonen vanaf 1000 Hz zullen gedempt lijken omdat uw oren minder gevoelig zijn in deze bereiken; dit betekent dat mensen met lage-toon doofheid nog erger kunnen worstelen met communicatie dan degenen die de lagere geluiden helemaal missen.

Gehoorproblemen komen zeker niet alleen maar bij ouderen voor

Het percentage jongeren met blijvende gehoorschade neemt toe. In Nederland zijn er momenteel ongeveer een half miljoen die hieraan lijden (jonger dan 30 jaar). 15% is verslechterd door vroegtijdige veroudering en zal later in hun leven tot verdere problemen leiden omdat ze niet goed genoeg horen voor belangrijke gesprekken of evenementen zoals feestjes

Een grote meerderheid weet niet hoeveel dit voor hen kan betekenen tot het te laat is.

Luisteren naar luide muziek zal waarschijnlijk uw gehoor beschadigen en u moet er verstandig mee omgaan. Als het geluid al schadelijk genoeg is, komt er meestal een waarschuwing bij het gebruik van een koptelefoon of luidsprekers dat het volume niet te hoog mag zijn, omdat dit permanente schade kan veroorzaken; zachter zetten helpt, maar lost niets op als we onze stem terug willen!

Hoe voorkom of beperk je de risico’s?

Je kunt je gehoor beschermen door oordopjes te dragen of naar de chill-out zone te gaan. Maar het is het beste als je uit de buurt blijft van speakers in een Disco, dus denk niet dat dat niet gaat gebeuren!

Niemand wil een ongezond sociaal leven, maar er zijn wel manieren om de schade van ons sociale leven te beperken: draag bescherming (oorkappen) en ga naar buiten op rustigere momenten van de dag als dat nodig/gewenst is.

Hoewel de trend duidelijk is dat gehoorverlies in een vroeg stadium toeneemt, is het belangrijk op te merken dat deze toename niet noodzakelijk negatieve gevolgen heeft voor uw toekomstperspectieven. In de meeste gevallen met blijvende schade zijn er andere manieren om deze beroepen te omzeilen en dus moet je niet toestaan dat een onvolkomenheid je kansen in het leven ontneemt vanwege cosmetische zorgen op zo’n jonge leeftijd!

Piep in je oren?

Als je last hebt van suizende oren nadat je naar een discotheek bent geweest, kan dit het gevolg zijn van gehoorschade. Het geluid verdwijnt meestal de volgende ochtend en als het niet vanzelf weggaat binnen 1-2 weken, ga dan naar een audioloog die zal controleren op permanent piepen of tinnitus (suizen).

De trilhaartjes die het piepen veroorzaakten zijn vrijwel zeker afgestorven. En dode haarcellen komen niet meer terug, waardoor mensen die dag in dag uit met vervelende geluiden in hun oren leven duidelijk aangeven dat dit de kwaliteit van leven op een bepaald niveau beïnvloedt: Sommigen ontwikkelen na verloop van tijd zelfs ook psychische klachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post