AJOC Nieuws Kater Preventie: Wat kun je eraan doen?

Kater Preventie: Wat kun je eraan doen?

katerpreventie

Je wordt slaperig wakker en hebt hoofdpijn. Je voelt je misselijk en je mond voelt aan als katoen. Je begint je af te vragen: “Wat is er aan de hand?” Het is niet alleen dat je een kater hebt – er zijn een aantal dingen aan de hand met het lichaam wanneer het een kater ervaart. In deze blogpost zetten we de meest voorkomende symptomen van een kater op een rijtje, samen met tips om het te voorkomen, zodat je kunt genieten van een gezellig avondje drinken zonder je zorgen te maken over wat er daarna gebeurt!

Ken je dat zinkend, donzig gevoel dat je krijgt na een avondje drinken? Het is niet alleen de alcohol die je hoofd doet tollen. Ja, er zijn mensen die beter tegen drank kunnen dan anderen, maar zelfs dan hebben ze ’s morgens een kater! Het beste van ziek worden op een lege maag of uitgedroogd zijn zonder vocht is hoe snel het weer terugkomt, dus eet iets voordat je morgenavond naar bed gaat; probeer jezelf eerst uit te hongeren, waardoor je hoofdpijn sneller weggaat (of drink veel water). Denk ook twee keer na voor je weer naar clubs gaat – denk aan wat er de laatste keer gebeurde toen je probeerde niet zwanger te worden van onbeschermde seks omdat het absenteïsme op het werk aanzienlijk was toegenomen.

Wat is een kater eigenlijk precies?

Het eerste wat je moet begrijpen is hoe je lichaam alcohol verwerkt. Als je drinkt, gebeurt het chemische proces van oxidatie op twee manieren: via de ademhaling en via spijsverteringsenzymen op voedsel dat we eten na het drinken; dit veroorzaakt giftige bijproducten zoals acetaldehydegas dat een kater kan veroorzaken als je niet wordt ontlast van het uitgaan of weer thuiskomt zonder nog meer bedwelmd te raken voor het slapengaan, dus rust verstandig uit!

Wat is de oorzaak ervan?

Alcohol droogt het lichaam uit, en wanneer je bier of wijn drinkt blijven er nog wat vloeistoffen over, maar de sterkere drankjes zullen minder invloed hebben. De ochtend na het uitgaan met een sterke alcoholische drank kan iemand zich zwak voelen door het verlies van zoveel water in hun systeem en een droge mond hebben waardoor ze erg dorstig worden omdat ze al dat overtollige vocht hebben verloren door uitdroging!

Het is niet alleen de geur van alcohol die je ziek kan maken. Wanneer je lichaam ethanol afbreekt, komt er een chemische stof vrij die acetaldehyde wordt genoemd en die ook in sigarettenrook en koffie wordt gevonden! Deze stof kan bij sommige mensen tot hoofdpijn leiden als ze te veel drinken, maar gelukkig zijn er manieren om dit probleem te omzeilen (bijv. ontbijten!).

Alcohol kan een sociaal glijmiddel zijn dat je helpt los te komen in het gezelschap van anderen. Overmatig drinken heeft echter na verloop van tijd veel negatieve neveneffecten op je gezondheid en welzijn, waaronder leveraandoeningen of hartproblemen, als je het niet laat controleren door medische professionals!

Overmatig alcoholgebruik irriteert het maagslijmvlies en veroorzaakt misselijkheid. Te veel alcohol kan leiden tot vermoeidheid, waardoor er te weinig energie is om vloeistoffen op te nemen en de ingenomen alcohol af te breken, waardoor men sneller drinkt en later een kater heeft.

Foezelalcoholen

Je vraagt je misschien af hoe deze dingen heten, dus ik zal ze kortweg fuselalcoholen noemen. Deze stoffen hebben een effect op je dat vergelijkbaar is met dat van alcohol. Alleen het duurt langer voordat deze andere soorten moleculen (ethyl) worden afgebroken in je lichaam, waardoor ze aanwezig blijven lang na het drinken bloedonderzoek toont aan dat er geen ethanol meer aanwezig is!

De ernst van de kater wordt ook bepaald door de foezelalcoholen. Wodka en whisky bevatten er maar weinig, maar bepaalde soorten wijn, zoals pruimenwijn, kunnen er meer hebben dan andere!

Tips voordat je begint met drinken

Als je van plan bent om te drinken, zorg er dan voor dat je lichaam niet erg moe is. Dit geeft het de kracht om vocht vast te houden en te voorkomen dat het uitdroogt, wat in sommige gevallen kan leiden tot symptomen als misselijkheid of overgeven! Probeer een goede maaltijd te nemen voordat je met alcohol begint, zodat je een onderlaag van vet binnenkrijgt voor een betere absorptie tijdens de consumptie; melk helpt ook omdat het lactosegehalte vertraagt hoe snel we vloeistoffen absorberen door melkzuur aan te maken (dat de pH buffert).

Tips tijdens en na dat je alcohol hebt gedronken

Een manier om te voorkomen dat je te dronken wordt is door water te drinken tussen de alcoholische dranken door. Het drinken van een glas niet-alcoholische drank helpt het lichaam om er vocht uit te absorberen, waardoor je absorptiesnelheid hoger blijft dan normaal en je minder vocht verliest. Zolang je het bij één soort drank houdt (bv. bier versus wijn), zal dit geen invloed hebben op hoe misselijk/ziek je je voelt na een avondje stappen – zorg er gewoon voor dat je ze niet door elkaar mengt!

Rook niet tijdens het drinken. Het is slecht voor je kater de volgende dag en nog sterker als je ook nog sigaretten rookt! Plus, die geur zal alles erger doen lijken. Zelfs als het er eigenlijk helemaal niet mee te maken heeft (zoals bij elke andere verslaving).

Na het uitgaan heeft je lichaam voedsel en water nodig. Eten zal je wat kracht geven voor de volgende dag, terwijl je alcoholvergiftiging niet erger wordt of je het risico loopt om in slaap te vallen op een helling, wat ernstig letsel kan veroorzaken! Drink ook voldoende voor je naar bed gaat – ongeveer 1 glas water per genuttigd glas alcohol wordt aanbevolen, dus laat die vloeibare calorieën maar komen.

Herstellen van een kater

Als je niet al te misselijk bent, eet dan een vet ontbijt met ei en yoghurt. Als je maag er slecht aan toe is door de ochtendmisselijkheid of een andere ziekte, blijf dan dicht bij licht fruit zoals appels en peren. Ze houden de bloedsuikerspiegel stabiel en zorgen voor de nodige vitaminen die je helpen sneller te herstellen!

Als u zich te moe voelt om iets anders te doen dan slapen, probeer dan te gaan wandelen of de tijd te nemen om gewoon uit te rusten. De frisse lucht zal je humeur beter maken en geestelijke vermoeidheid helpen opruimen, zodat je ’s morgens veel eerder dan verwacht weer met meer energie wakker wordt!

Blijf niet stilstaan bij uw pijn, misselijkheid of vermoeidheid. Probeer u met iets anders bezig te houden en u zult merken dat de tijd sneller voorbij gaat dan voorheen! Het is niet erg als het nu even moeilijk is; het maakt ons uiteindelijk alleen maar sterker

Er zijn ook “anti-kater” producten. Je kunt ze op het internet bestellen, maar het is een goed idee om je eerst in te lezen over wat ze bevatten en hoe hun ingrediënten werken voordat je zoiets koopt, gewoon voor de kick! Veel van deze producten bevatten alleen water of natuurlijke suikers, dus als alles mislukt is er altijd fruit verkrijgbaar bij je plaatselijke kruidenier – je hoeft geen geld te verspillen met dit soort producten als echt voedsel ook werkt.

Sommige mensen drinken een glas bier of wijn als ze zich de ochtend na het uitgaan slecht voelen. Er is geen bewijs dat dit helpt tegen katers, maar het kan geen kwaad en kan je in het algemeen minder ellendig maken, dus waarom zou je het niet proberen?

Hoe zit het eigenlijk met de afbraak van alcohol?

Het afbreken van één glas alcohol duurt ongeveer anderhalf uur. Dit kan niet versneld worden: koffie, slaap, frisse lucht helpen niet om het sneller te laten gaan! Het zijn echter wel manieren om je beter te voelen terwijl je op je drankje wacht – doe gewoon wat goed voelt voor jezelf als je te misselijk bent bij het ontbijt of de lunch vandaag (en forceer nooit iets).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post